Server Consolidatie

Consolidatie

2013 vraagt steeds meer om consolidatie van Server systemen met de komst van nieuwe virtuele machines door bijvoorbeeld de applicaties zoals VMware, Red Hat etc.

Paradoxaal genoeg zijn kortere server vervangingscycli eigenlijk een aantal ondernemingen aan het helpen om hun server budgetten te trimmen. Van de Velde merkt op dat servers en infrastructuren aangespoord door virtualisatie meeste bedrijven kosten besparen door hen te laten opereren op slechts een paar gevirtualiseerde machines (VM’s) om een groter aantal oudere ”dozen” te vervangen.

“Op dit moment, zien we dat in de praktijk in de meeste productie-winkels een 7-op-1 [consolidatie] verhouding krijgt, Dus in plaats van 7  fysieke servers, zijn de virtuele machines gepartioneerd aangebracht op een enkele server en worden hiermee zes fysieke servers afgevoerd en houdt men de dezelfde computing power alleen op een enkel geconsolideerd server systeem”

Anderzijds, wat men vaak vergeet door te rekenen is dat een grote virtuele server meestal meer kost om te verkrijgen en gebruiken dan de discrete entry of midrange level fysieke servers die worden vervangen. Daarom is het belangrijk om niet te vallen in de valkuil van het maken van een directe 6-tegen-1 kostenbesparing berekening.

Strengere vervanging cycli in een snel consoliderende omgeving alswel server toewijzing van een veel ingewikkelder en steeds verfijnde taak voor veel IT managers is dit een uiterst nauwkeuig en lastig proces, waarbij de IT manager zich erg goed moet realiseren ”hoe en wanneer bepaalde servers te vervangen, uit te faseren en hierbij de ivesterings kosten van nieuwe servers zeer nauwlettend in de gaten dienen te houden. De licentie kosten van diverse virtualisatie software applicaties per core zijn hierbij vaak een ”key element” waarbij de licentie term ”per core” bij diverse IT applicatie leveranciers iets geheel anders in de praktijk inhoudt dan men zich soms realiseert. Laat u zich hierbij vooral van goed specialistisch advies dienen, liefst van een vooraanstaande partner of de fabrikant zelf.